Mokslininkai įspėja, kad įprastas dirbtinis saldiklis gali suskaidyti DNR

Dirbtinis saldiklis sukralozė (parduodamas pavadinimu „Splenda“) plačiai naudojamas ir randamas tokiuose produktuose kaip dietiniai gazuoti gėrimai ir kramtomoji guma. Naujo tyrimo išvados rodo, kad jis gali pažeisti DNR medžiagą mūsų ląstelėse, rašo „Science Alert“.

Kadangi DNR yra genetinis kodas, kontroliuojantis mūsų kūno augimą ir vystymąsi, tai – rimta problema, galinti sukelti daugybę sveikatos problemų.

Gavę tyrimo išvadas, mokslininkai taip sunerimo, kad ragina maisto standartų agentūras peržiūrėti šio cukraus pakaitalo saugumą ir reglamentavimo statusą.

Techninis terminas, kuriuo apibūdinamas toks DNR pažeidžiantis veiksnys, yra genotoksiškumas, o tyrime konkrečiai buvo analizuojamas sukralozės-6-acetatas – šis cheminis junginys, kaip nurodyta 2018 m. su žiurkėmis atliktame tyrime, susidaro pavartojus sukralozės ir organizmui ją metabolizavus.

„Kad būtų aiškiau, koks yra kontekstas, Europos maisto saugos tarnyba nustatė, kad visų genotoksiškų medžiagų toksiškumo slenkstis yra 0,15 mikrogramo vienam žmogui per dieną, – sako biomedicinos inžinierė iš Šiaurės Karolinos valstijos universiteto Susan Schiffman. – Mūsų tyrimas rodo, kad sukralozės-6-acetato pėdsakai, esantys viename sukraloze saldintame gėrime, viršija šią ribą. Ir čia net neatsižvelgiama į sukralozės-6-acetato kiekį, kuris metabolitų forma susidaro pavartojus sukralozės.“

Tyrimas buvo paskelbtas leidinyje „Journal of Toxicology and Environmental Health“, B dalyje.

Nuoroda į šaltinį: https://www.lrt.lt/naujienos/mokslas-ir-it/11/2012438/mokslininkai-ispeja-kad-iprastas-dirbtinis-saldiklis-gali-suskaidyti-dnr

Jūsų rezultatai – mano džiaugsmas

Turi klausimų?
Parašyk man pranešimą

    © 2025 Deividas Gūžys | Visos teisės saugomos
    0
      Jūsų krepšelis
      Jūsų krepšelis tuščias.Grįžti į parduotuvę